maandag 17 december 2012

Peperkoeken huisjes

Wat is er nu gezelliger dan echte peperkoekenhuisjes bouwen op een koude winter avond.
De vriendinnen hebben zich echt geamuseerd. We waren in onze nopjes! Hier enkele van hun resultaten...

 Lekker prutsen, plakken, proeven, kletsen, zeker voor herhaling vatbaar!

We noemden de huisjes "peperkoekenhuisjes" omdat ze ons echt deden denken aan het huisje van de heks van Hans en Grietje, maar eigenlijk zijn ze van speculaas en niet van peperkoek.

Je moest het zeker eens proberen, het is lekker en plezant! 

Recept :
Speculaas.

250 gram lichte bruine suiker
250 gram donker bruine suiker
snuifje zout
200 gram fijne margarine
100 gram roomboter
2 eieren
10 gram kaneel
5 gram maagzout
750 gram bloem

De twee soorten suiker goed mengen.
Boter, suiker en zout onder mekaar wrijven en de eieren er onder werken.
Voeg er dan de kaneel, het maagzout en de bloem aan toe en kneed nu goed tot een dikke vaste bol.
Rol in keukenfolie en laat een paar uurtjes opstijven in de koelkast.
Steek de vormpjes uit of snij de delen van een huisje uit het uitgerolde deeg.
Bak de delen ongeveer 20 minuten in een voorverwarmde oven op 190 graden.

Voor de afwerking van de huisjes maak je een luchtig eiwit glazuur dat je met de spuitzak kan spuiten.
Dat maak je zo :

1 kg bloemsuiker
175 gram vers eiwit
1 eetlepel citroensap

Je kan deze hoeveelheid natuurlijk delen.
Doe de suiker in een mengkom en voeg er terwijl je stil begint te mixen rustig het eiwit aan toe. Voeg het citroensap toe en laat de mixer op volle snelheid draaien. mix ongeveer 6 minuten tot het glazuur in pieken blijft staan. 
Haal alle snoepjes, smarties, sterretjes en blaadjes uit je kasten en laat je fantasie op hol slaan. 

Ik wens jullie heel veel plezier !





2 opmerkingen: